Неминуемо в началото на есента ще бъдем в началото на сериозна

...
Неминуемо в началото на есента ще бъдем в началото на сериозна
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Ваксината срещу Ковид-19 помага по-леко прекарване на болестта

" Неминуемо в началото на есента ще бъдем при започване на сериозна вълна ". За това предизвести пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите експерти в региона на имунологията и алергологията в България. 

" Нещата у нас са доста съществени и неразбирането на въпроса продължава да ме смущава. Ако не вдигнем равнището на имунизацията и не реализираме 70-80% групов имунитет, няма да можем да се оправим с епидемията и да я сведем най-малко до ендемия. Нещата не са спокойни, всеки ден се усилват случаите ". 

 По думите на имунолога новата вълна ще засегне най-вече неимунизираните и то младежите, които по-рядко съблюдават противоепидемичните ограничения. 

" Ваксината не защищава от разпространяване на инфекцията, тя оказва помощ за по-леко превозване на заболяването, в случай че човек се болести... Много огромно значение има държанието на лекарите и учителите, които би трябвало да дадат образец на целия български народ, като се имунизират... Разбира се, че имунизациите, както всяко друго лекарство, имат странични реакции. Рискът е хилядократно по-малък в съпоставяне със страничните реакции след преболедуване от Covid-19 ", добави акад. Петрунов в предаването " Неделя 150 ". 

Той акцентира, че правата на индивида са значими, само че също са значими и правата на обществото. 

И заяви, че се работи по така наречен Т-клетъчни ваксини, които са с доста висока успеваемост, " така като ще подтикват клетъчния имунитет и то тези кафези, които са носители на имунологичната памет и които имат цитотоксичност във връзка с вирусите ". 

Имунологът цитира резултатите от изследване, направено измежду 8 млн. души в 92 страни. Доказано е, че носенето на маска понижава риска от разпространяването на инфекцията в 25% от случаите. 

Той изрази мнение какъв би трябвало да бъде бъдещият министър на опазването на здравето: 

" Искам да видя за министър доктор, който да се употребява с авторитет в лекарското общество. Човек, който доста добре познава главните механизми на епидемиологията, тъй като решенията му ще са значими в битката с вируса, която скоро няма да спре. Да се води единствено от медицински съображения, а не от политически ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР